Svenska teatrar

Den svenska teaterscenen lever och är i högsta grad vital. Det finns, inräknat amatörteaters, hundratals olika teatrar runt om i Sverige. Men några är
naturligtvis lite mer populära, berömda och större än andra. Här presenterar vi några av Sveriges förnämsta teatrar.

DramatenSweden-Royal-flag-grand-coa.svg

Sveriges största scen för teater ligger naturligtvis i huvudstaden Stockholm. Kungliga Dramaten, mer känt som Dramat
en, verkar bland annat för att förvalta teaterhistorien och arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas såväl klassiker som nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Här återfinns gräddan av den svenska skådespelareliten och de största uppsättningarna i svenska teater äger
rum här. Teatern ägs av svenska staten och teaterchef sedan 2013 är Eirik Stubø. Dramaten ligger sedan 1908 vid Teaterhuset. Här ryms fyra scener, den största, Stora scenen, tar 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten även en scen på Elverket, vid Linnégatan 69.

Göta Lejon

Göta Lejon ligger på Götgatan 55 på Södermalm i Stockholm. Byggnaden har en lång och anrik historia både som SF-biograf och teater. Invigningen skedde i januari 1928. Senare byggdes lokalen om så att filmvisningar kunde varvas med teater och bland annat uppträdde Ernst Rolf och Hasse&Tage här. Under 1980-talet upphörde både film – och teateruppsättningarna nästan helt och Göta Lejon blev i stället en konsertlokal. Bland annat spelade AC/DC och Metallica på Göta under den här tiden. År 1994 tog GL Teaterproduktion över och omvandlande Göta Lejon till en framgdancers-312642_1280ångsrik musikalscen. Bland annat spelades 1995-1997 den stora publiksuccen The Sound of Music här med Carola och Tommy Körberg. År 1998 slog teaterscenen åter upp dörren här efter en stor renovering. Salongen hade ni fler sittplatser än tidigare och påkostade musikalproduktioner som Miss Saigon spelades här. Musikaltradionen har levt vidare under 2000-talet och bland annat har klassiska verk som Romeo & Julia och Jesus Christ Superstar spelats här.

Göteborg Stadsteater

Göteborgs Stadsteater är en av landets äldsta och största dramatiska teatrar. Stadsteatern ägs i sin helhet av Göteborgs Stads helägda bolag. Omsättningen låg 2014 på 161 miljoner kronor och har cirka 130 tillsvidare anställda medarbetar och ett stort antal visstidsanställda. Målet för teatern är att erbjuda en högkvalitativ teater. Göteborgs stadsteater sätter upp såväl klassiska som nya verk inom teater. Teatern har två ordinarie scener som består av den tidigare klassiska repertoaren blandad med nyskriven svensk dramatik och utländska stycken. Tonvikten har på senare tid legat mer och mer på svenska beställningsverk. Dessutom satsar man på lunchteater och har utvecklat en trogen publik.

Helsingborg stadsteatercurtain-152112_1280

Sedan 1921 bedriver Helsingborg Stadsteater sin verksamhet i sundets pärla, men teatern har även ett regionalt ansvar och det märks genom turnéer i södra Sverige och speciellt i Skåne. Teatern har en intressant historia och år 1944 tillträdde den blott 26-årige Ingmar Bergman som teaterchef. Helsingborgs Stadsteater har även haft flera andra färgstarka chefer såsom Lars Levi Laestadius och Göran Stangnertz. Teatern har cirka 50 anställda i personalen. Under ett år uppgår antalet anställda till ungefär 100 personer. Ensemblen förstärks med ytterligare skådespelare, men man tar även in regissörer och scenografer utifrån. Helsingborgs stadsteaters verksamhet är till största delen bidragsfinansierad och den största bidragsgivaren är Helsingborgs stad.