På turné

Ett av de roligaste jobb jag har haft var när jag jobbade på en turnerande barnteater. Jag hade roliga, kreativa kollegor och fick chansen att åka riket runt för att sätta upp teaterföreställningar i alla möjliga lokaler. Oftast var det idrottssalar som vi förvandlade till olika scener men ibland var det en matsal eller aula som blev transformerad. Jag har varit med och byggt upp fantasilandskap med fallskärmar över ribbstolarna, satt ihop ett förortskök på en minimal scen och en italiensk bakgata under basketkorgarna.

Många lever i tron att teater är något gränslöst glamoröst och att skådespelarna glider in på en scen som helt magiskt poppat upp under natten men sanningen är inte riktigt lika häftig. Det är långa timmar i replokalen, tidiga morgnar och långa bilturer med sikte på små byskolor mitt i ingenstans, hungriga timmar på vägen hem. Det är värkande ryggar och valkar i händerna. Det är skådespelare som är morgontrötta och som innan de kliver upp på scenen gjort ett jättearbete genom att bygga den först.

När sen lokalen släcks ned och strålkastarna slås på är de dock hjältar! Killar och tjejer, män och kvinnor som ger sitt allt för världens mest kritiska publik. Det finns inga som ger så benhårt ärlig kritik som just barn, du kommer inte undan med något. Det är just det som gör det så härligt.

När föreställningen är slut så finns det en liten lucka för att hälsa på alla barn och skriva autografer, alla fick skriva; även chauffören. När sen alla småttingar blivit bortförda från lokalen av sina lärare och det kalla ljuset slagits på igen så börjar det tunga arbetet. Alla lampor ska ner, ridåer och scenkläder ska packas, kaffelådan ska inventeras innan den stängs igen, showen får gå till vila tills nästa dag och nästa plats.

När lastbilen är packad och föreställningen är på väg till nästa plats och bilen med skådespelarna åkt vidare kan ingen tro att gympasalen bara för en timme sen var en blommande öken. Vi använde oss av privatleasing för att skådespelarna skulle få en bekväm tur till nästa stad vilket behövdes efter en lång hård dag.