Musik och teater i böcker?

Nu tror ni säkert att jag har rökt på eller något, vadå musik i böcker? Jo, det handlar nämligen inte om böcker i tryckt form utan i ljudform, nämligen ljudböcker eller talböcker.
Först tänkte jag bena ut lite skillnaden mellan ljudböcker och talböcker. Det är nämligen så att talböcker är en bok som någon läser ur och spelar in på band, en ljudbok är det denna artikeln handlar om, nämligen en dramatiserad bok i ljudform, det är här musiken i böckerna kommer in.
Det är nämligen så att talböcker inte får innehålla musik eller annat som inte hör med boken att göra medan ljudböcker är som en film fast enbart ljudet i filmen spelas upp på ett sådant sätt att man förstår hela handlingen.
Vilken musik passar då egentligen i talböckerna, jo precis som med filmer så handlar det så klart om bokens innehåll och handling. Som med filmer som vi tog upp i en tidigare artikel så finns det egentligen två olika distinkta kategorier inom filmmusik, så även bokmusik. Det är ju den klassiska musiken med klassiska instrument så som piano och fioler. Detta får den torraste bok att vakna till liv i ljudform.
Den andra sorten är ju den mer poppiga musiken, men jag vågar säga att 90% av alla ljudböcker som jag lyssnat på, och det är en hel del, innehåller mer av den klassiska stilen. Jag tror det har att göra med harmoni. Harmonin är enkel att sätt med dessa instrumenten, på piano eller fiol kan du spela i alla tänkbara tempo och volymer men när trummor, elgitarrer och syntar kommer in är det lätt att det tar över hela ”scenen” om man får säga så om ett kapitel i boken.
Så om du är i farten och ska ge ut en av dina böcker som ljudbok så måste jag rekommendera den klassiska musiken före populärmusiken för att passa en bredare publik.