Hur gör man teater karriär?

Det är många som vill spela teater. Det är en dröm att få stå på scen och bli berömd. Men hur gör man? Det finns alltid en chans och möjlighet. Läs mer om hur nedan:

Utbilda dig till skådespelare: De flesta stora skådespelare har en gedigen utbildning i bagaget. Satsa på detta i steg 1.

Var med i alla pjäser och teatrar du bara kan: Övning ger färdighet. Att prata om det leder ingen vart, det måste göras.

Tid: Se till att ha tid! Teater tar all din tid. Det finns många kvinnliga skådespelare som väljer bort familj för att satsa på att slå igenom. Partner kan man ha, men se till att ha preventivmedel då. Något som kan vara mycket bra för kvinnor är p-piller, då det inte bara är ett säkert preventivmedel utan förenklar också en kvinnas tillvaro, till exempel då det finns möjlighet att kontrollera menstruation bättre.

Ha en plan, bättre en dålig plan än ingen plan alls! Att försörja sig som skådespelare och kanske till och med bli känd är inte lätt. Planera utbildning, boende, arbete, och inkomster.

Sträva alltid efter att bli bättre: Öva på allt du är är mindre bra på på. det kana vara färdigheter som monologer, sjunga eller att hålla tal.

Lär dig språk: Lär dig så många språk du kan. Kravet kanske är att kunna prata med perfekt franskt uttal i nästa dröm pjäs. Att tala flytande engelska är så gott som en självklarhet.

Tjejjer, p-piller och karriärAuditions: I skådespelarbranschen får man i regel jobb genom att provspela för en roll, göra en s.k. audition. A och O är att komma väl förberedd till provspelningen. Kom ihåg, du säljer dig själv här. Som för alla säljare är detta psykiskt krävande. Men för varje nej, så är du ett steg närmare till ett ja.

Arbete: Se till att dryga ut inkomsterna. Ta alla extra jobb du kan, och orkar med. Var inte kräsen. Däremot sparsam. Du kommer behöva pengar för att kunna lägga tid på att träna och hitta roller.

Var på rätt plast: Du gör ingen karriär i en liten stad med 100 000 invånare. Det som gäller är Stockholm i Sverige. och andra huvudstäder i Europa. I USA finns det mer att välja på. Först och främst New York givetvis, men även Kalifornien.

Agenter: Var mycket restriktiv vid val av agent. De ska få en kommission på dina intäkter, inga andra ersättningar. Och det behövs absolut inte gå någon sängväg för att lyckas, så säg nej till alla såna förslag.

Nätverka: Som i affärsvärlden gäller det att lära känna människor. Bygg upp din profil på LinkedIn. Se till att vara med på seminarier och föreläsningar. Tryck upp dina egna visitkort och ge till så många som möjligt.  Stil och snygg design är viktigt på det du använder till att marknadsföra dig. Tänk mera Apple än Microsoft.