Börja spela teater

Vill du börja spela teater? Det är aldrig för sent att börja med teater och det finns många olika kurser där du bland annat kan prova på improvisationsteater, scientistisk gestaltning eller dockteater. Du behöver inga förkunskaper, utan får öva på ditt framförande i din egen takt.

En rolig utmaningdance-145110_640

Att spela teater är en fantastisk utmaning där du får chans att öva upp din kreativitet, fantasi och spontanitet. Det fin
ns både nybörjarkurser och fortsättningskurser. Åldern spelar ingen roll utan både vuxna och barn kan börja spela teater. För de minsta handlar det självfallet mest om lek, men teatern är ändå en utmärkt möjlighet för barnet att lära känna sig, ta hänsyn till andra och våga ta plats.

Så hittar du en lämplig teaterkurs

Det finns en uppsjö av möjligheter för dig som är intresserad av att börja spela teater. Nästan alla kommuner har någon form av teaterverksamhet. Amatörteatrar har ibland egen kursverksamhet. Några bra vägar till att börja spela teater är:

frame-40712_1280Kulturskolan – Kulturskolan är en kommunal verksamhet som lär dig att spela teater med erfarna och duktiga teaterlärare. De har både kurser för nybörjare och för mer avancerade teaterstudenter, antingen i grupp eller två stycken. Du har inflytande över undervisningen och kan också vara med på föreställningar under terminen.

Teaterkurserna kostar mellan 300-750 kr per termin, beroende på vilken storlek som gruppen har. Kortare kurser finns även ibland.

Folkuniversitetet– Ett bra alternativ för dig som är nyfiken och vill testa om skådespeleri är någonting för dig. Testa på eller finslipa dina talanger om du har spelat teater förut. Folkuniversitetet är också ett bra alternativ för dig som har höga ambitioner med ditt teaterspelande och som behöver erfarenhet för satt söka dig vidare till en högre utbildning. Kanske vill börja arbeta med scenografi eller maskering? Vare sig du är nybörjare eller veteran, så är du välkommen till Folkuniversitetet!

Medborgarskolan– Medborgarskolan har länge erbjudit olika former av teaterutbildningen, och de kan vara dörren till en magisk och spännande värld. Här får du lära dig att spela teater, prova på dramaövningar och lära dig att improvisera. Kurser finns för både nybörjare och mer avancerade utövare. Kostnaden ligger på mellan 1500-2000 kr för tiotalet undervisningstillfällen.

I nästan alla kommuner finns även någon form av amatörteaterverksamhet. Ta gärna kontakt med dem och hör efter vilka möjligheter de har att ta emot nybörjare. Oftast är amatörteatrarna glada över att få inte nya teaterintresserade till sina föreningar, och även om de kanske inte har möjlighet att erbjuda någon formell teaterutbildning så får du i alla fall chansen att prova på teater och se om det är någonting för