Berömda teatrar

Att gå på teater är en speciell underhållningsform som har funnits under en väldigt lång tid. Byggnaderna som teatrarna utspelas sig i är också en mycket viktig del av teaterupplevelsen och det finns idag ett antal teaterbyggnader som är kända för sin charm och prakt. Här komm
er några exempel:

Royal Albert Hallcrown-312086_1280

Förmodligen världens mest kända teater. Royal Albert Hall ligger i den norra delen av South Kensington i London. Här finns plats för 5772 personer, men kapaciteten kan ändras genom att lägga till eller ta bort vissa sektioner alternativt skapa ståplatser. Denna välkända teater drivs enbart av välgörenhet och donationer och den kostar därför kostar den inte engelsmännen några skattepengar. Royal Albert Hall invigdes av Drottning Victoria år 1871 och sedan invigningen har många kända och skådespelare och teateruppsättningar sett dagens ljus här. Varje år hålls över 350 tillställningar på denna teater och som besökare kan man se alltifrån klassiska konserter till ceremonier och sportevenemang.

Operahuset i Sydney

Trots sitt namn så är operahuset i Sydney faktiskt en teater. Årligen spelas många pjäser här. Operahuset i Sydney är en av världens mest kända byggnader och dess arkitektur gjord av dansken Jörn Utzon är berömd för sin skönhet och invigdes 20 oktober 1973. Byggnaden är belägen vid Sydneys hamn på Bennelog Point norr om den botaniska trädgården. I närheten finns också Sydney Harbor Bridge – en världens största broar. Operans exteriör påminner om segel och det är det som har gjort den så känd och populär bland besökarna. Den är även hsydney-48776_1280em för Sydneys teatersällskap och ett självklart turistmål för dem som besöker Sydney. Värt att nämna är också att alla de 1 056 000 plattor som täcker operahuset kommer från Sverige.

Herodes Atticus teater

Detta är en av de allra äldsta teatrarna som finns bevarade. Herodes Atticus teater ligger i Aten och byggdes 161 f. kr till minne
av Herodes fru Aspasia Annia Regilla. Från början var den byggd som en brant lutande amfieteater med tre stenvåningar och ett golv av trä. Trägolve
t var av libanesiskt cederträ. Teatern användes både som en plats för att spela teater och för musik och annan underhållning. Kapaciteten var imponerande 5000 personer. Den förstördes av Heruler cirka 267 efter Kristus.

Operahuset i Bostonking-35420_1280

En annan välkänd teater som från början var en gigantisk bio. År 1980 gjordes den om till en opera med möjlighet att spela teater. År 2004 renoverades den helt för att man skulle kunna sätta upp Broadwayshower och teatrar och dylikt. Den senaste renoveringen gick på 38 miljoner dollar, men moderniserade samtidigt byggnaden avsevärt.

Her Majesty’s Theatre – Haymarket

Denna teater härstammar från 1700-talet och den inrättades av John Vanbrugh. Numera är den känd som Her Majesty´s Theatre- den ändrar namn efter könet på monarken. Här har Phantom of the Opera uppförts ända sedan 1986. Her Majestys Theatre ståtar med en lyxig fransk renässansinteriör. Perfekt för dig som vill njuta av en paus i London eller se Andrew Lloyd Webbers mästerverk. Ligger i London West.